У Чернівцях на ринках з'явилися кавуни та дині. Їх безпекою зацікавилися покупці, так як основний збір урожаю цих ягід припадає на серпень. Щоб розвіяти сумніви своє слово сказала завідувачка Державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ольга Цапенко.

Фахівець висловилася з приводу безпеки кавунів і динь журналістам Молодого буковинця. Ольга Цапенко зазначила, що на ринках Чернівців продаються ягоди з допустимою кількістю нітратів. Перевищення цього показника зафіксовано ще не було. Також вона заявила, що більшість отруєнь фруктами пов'язано з тим, що їх вживають в їжу забродившими. Зокрема, це стосується арбузов.

Кавуни на ринку Фото: скріншот

Цапенко вважає, що кавуни довго везуть до ринків, вони лежать на сонці і починають псуватися. Тому покупці купують вже несвіжі фрукти, а у деяких з'являються симптоми отруєння.

З приводу динь Цапенко застерегла жителів Чернівців від їх покупки. У цих ягодах високий рівень нітратів 89,9 мг/кг при допустимій нормі 90 мг/кг

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою
Показати ще

Нещодавно Знай писав, що в Україні ціни на кавуни і дині вже пішли на спад. Ягід стає все більше на ринках. Однак ціни не так радують покупців, як в минулому році. Вже зараз вартість кавунів і динь перевищує минулорічні показники на 31%, порівняно з аналогічним періодом. Однак з початку липня ціни на ягоди впали більш, ніж на 40%. Висока вартість ягід пояснюється і тим, що сельхозпроизовдителям арбузов довелося пересівати ягоди, так як перші посіви побив град і зливи змили в травні.

Знай повідомляв, що в Чернівцях на ринках продають кавуни та дині, в яких є нітрати. Виміри цих речовин не перевищують допустимі норми, але все ж фрукти варто купувати з обережністю. Крім того, ще тиждень тому на ринках Чернівців ціни на серпневі фрукти кусалися.

Нагадаємо, Знай передавав, що на ринках України з'являться кавуни і дині з QR-кодом. Його зможуть відсканувати всі власники смартфонів і дізнатися цікаві факти про Херсонської області. Ініціатори цієї акції заявили, що будь-який українець зможе познайомитися з туристичними пам'ятками Херсонщини, а також дізнатися про пам'ятки історії та культури регіону.