Лікар Чернівецької дітячої поліклініки, уролог Юрій Ємельянов пережив жахи коронавірусу і готовий розповісти про них тим, хто не вірить у серйозність хвороби. Два тижні тому чоловік повернувся до прийому пацієнтів після багатомісячної боротьби.

"Я дихаю повітрям, і це вже подарунок", - це перше, що сказав Юрій, пише "МБ". Чоловік зізнається, що і сам спочатку не розцінював хворобу, як дуже небезпечну. Тепер добре розуміє, що коронавірус - надзвичайно підступний.

"Є деякі хвороби, які змінюють історію людства. Такими були чума, холера, сифіліс, такою хворобою став і коронавірус. Ковід виявився не грипом. Я захворів на початку серпня. Просто відчув нездужання, ніби втому. У мене не було втрати нюху, запахи я всі сприймав. Але відчув, що щось не так із бронхами. Одразу не надав цьому значення, бо у мене під час застуд часто проблеми здиханням. Потім зрозумів, що необхідне лікування. За чотири дні хвороба ускладнилася і я раптово втратив свідомість вдома. Без свідомості був кілька годин, коли отямився, вже був у реанімації".

Чернівчанин потрапив до реанімації міської лікарні №1 і пролежав там півтори місяці. Весь час дихати самостійно не міг.

"Я планував поїхати відпочивати на море, у мене був заброньований готель у Болгарії, а опинився у реанімації. Спочатку думав тиждень полежу і поїду, і навіть не міг передбачити, що все так затягнеться, – згадує Юрій, – У реанімації, де лікують коронавірусних хворих, медики працюють як на передовій. А ти розумієш, що від цих людей залежить твоє життя. Я дуже дякую всім – від лікаря, медсестри, санітарки. Люди, які там працюють – це справді герої".

Лікар зізнається, що таку тривалу хворобу було важко пережити не тільки фізично, але й психологічно:

"Коли біля тебе помирає людина праворуч, а потім ліворуч – ти розумієш, що смерть поруч. А ще я почувався, як альпініст, який піднімається на Еверест. Альпіністи піднімаються на вершину у кисневій масці і від цієї маски залежить їхнє життя. Я кілька тижнів відчував, ніби піднімаюся на Еверест. Без маски не міг жити. Твій простір на відстані тієї трубки. Діти просили визирнути у вікно, а трубка від маски не діставала. Я знімав, підходив до вікна, але лише на 10 секунд, бо більше не міг".

Раніше у віці 92 років помер Костянтин Шаша-народний артист України , соліст Харківського академічного театру опери та балету ім. Н.В. Лисенка.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами"
Показати ще

Нагадаємо, на Буковині відійшов у вічність голова обласної організації партії "Наш край" Микола Романюк, який був народним депутатом від Партії регіонів, а також депутатом Чернівецької обласної ради.