За даними Держстату, у червні середній рівень інфляції сягнув 14,3 %, а у травні - піку в 15,9 %.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНацбанк заспокоює, що мовляв, інфляція трохи сповільнилась. Але економіст Андрій Новак попереджає - це лише цифри, а в реальності ціни на базові речі ростуть стрімко.
Експерт вважає, що головні "винуватці" інфляції - продукти та медикаменти. Вони займають більшість у споживчому кошику українців, тому коли дорожчають саме вони - це відчувають усі. Наприклад, яблука нині коштують близько 80 гривень, капуста - 28 гривень, морква - 50 гривень. За десяток яєць доведеться викласти понад 53 гривні, а літр олії вже близько 80 гривень. Куряче філе - взагалі рекордсмен -понад 214 гривень за кілограм.
Причини подорожчання – не лише війна, а й погода, проблеми з доставкою, руйнація складів і доріг. Усе це збільшує витрати виробників, а вони, як каже Новак, вони не можуть працювати собі у збиток.
Але й внутрішні чинники грають роль. Підвищення податків, слабкий контроль за бюджетом, сумнівні держзакупівлі, а також політика "плаваючого" курсу гривні тільки додають жару.
Хоча валютні резерви України нині на рекордному рівні, Нацбанк не стримує девальвацію гривні, що ще більше розганяє ціни.
"Рішення мають бути комплексними - стабільний фронт, прозорий бюджет, розумна фіскальна політика та активне використання резервів"
Раніше ми повідомляли, полегшення для гаманця: супермаркети знижують ціни на салатні овочі.
Ціни взяли зворотний курс: які молочні продукти почали дешевшати - детальніше на Знай.ua.
Нагадаємо, похід в супермаркет більше не буде стресом: екперти потішили прогнозом цін на ключові продукти.