Минулої суботи понад 200 жителів сіл Стрілецький Кут і Ревне, що на Кіцманщині, зібралися на збори, щоб обговорити ситуацію стосовно наслідків червневої повені й невиплати грошової компенсації за знищені городи та підсобні приміщення. Розповідає Молодий Буковинець.

Люди на зборах прийняли звернення Президенту України Володимиру Зеленському з вимогою виправити ситуацію. За те, що не захищають інтереси громади, люди висловили недовіру сільському голові Василю Вудвуду та іншим працівникам Стрілецькокутської сільради, до якої адміністративно належить село Ревне.

З керівництва села на зборах нікого не було: працівники сільради перебувають на лікарняному. Але ще до цього пан Василь повідомив, що він на боці односельчан, серед яких 500 потерпілих осіб.

Зараз сільські вулиці майже порожні. Селяни досі не оговталися після стихії. Пораються біля будинків, ремонтують їх. Хтось намагається дискувати затверділий намул на городах. Хтось робить консервацію на зиму із закуплених на ринках овочів.

"Ми з чоловіком маємо 35 соток городу: посадили картоплю, кукурудзу, моркву, буряки та іншу городину. Вода затопила все. Врожаю немає – один намул. Поряд із нами живе 89-річна свекруха, у неї теж пустка, разом – пів гектара городу. Нещодавно збудували новий паркан. Діти допомогли, бо пенсія у нас із чоловіком мінімальна. Після повені посадили ящик картоплі, щоб хоч на насіння було. Барабуля саме цвіте. Також садили й капусту. На зиму все треба купувати, а ціни на базарі високі. З гуманітарки отримали чотири кілограми пшеничних й кукурудзяних круп та пляшку мінеральної води", - розповідає Віра Тащук, вчительку початкових класів, яка нині на пенсії.

Не краща ситуація й у пенсіонера з інвалідністю Василя Савчука. Проживає він разом із дружиною, велика вода знищила 30 соток городу.

"На подвір’ї вода була по пояс, дісталася й до хати, але ми щільно зачинили вхідні двері. Повінь зруйнувала паркани, затопила город. Потопилися кури, лише кілька залишилося. Про компенсацію за втрачений город ніхто із влади навіть не заїкається", - розповідає Василь Савчук.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За словами селян, чимало з них вже придбали овочі на ринках. До прикладу, родина Юрія Коржана вже частину овочів закупила – огірки та помідори. Решту ще будуть купувати, сподіваючись, наприклад, що картопля стане дешевшою після сезону копання. Повінь знищила у цієї родини також 30 соток городу.

"Однією із причин затоплення було те, що наше Рівнянське лісництво рубає ділову деревину, а гілляччя та верхи скидає в яри та канави, утворюючи загати, ось вода не збігає в Прут, а утворює стави. У мене затопило підвал, лазню, коридор у хаті. Вода була глибиною понад 1,1 метра. На городі суцільний затверділий намул. Намагався його розрихлити – не вдається. Не знаю, чи вдасться виорати. Утримував 50 кролів чотирьох видів, бо з того живу. Більшість втопилося. Тички з городу забрав, бо вони би згнили в намулі. Залишився не тільки без квасолі, а й взагалі без городини. Вода нанесла колод. Я їх порізав, поколов на опалення. Через несанкціонований забір гравію з річки впав рівень Прута, то тепер нема у криницях води. Сільська рада не діє. Списків потерпілих від повені немає. Замість комісії ходили селом якісь дві жіночки, в акті про свої збитки не підписувався. Якщо держава нам не компенсує збитків за городи та підсобні приміщення, вдамося до радикальних заходів", - каже 70-річний Василь Міщенчук, один з ініціаторів зборів селян.

"Коли сільські урядовці ділили гуманітарну допомогу, то мені не дали нічого, мовляв, у тебе шестеро дорослих дітей, нехай вони тобі допомагають. До мене в будинок вода лилася через вікна, все згнило, з меблів залишилися лише тумбочка й два столики. Хата вся розкисла, бо з дерева. Виплатили всього 20 тисяч гривень. У районі мені сказали, що мали виплатити 236 тисяч гривень", - згадує Любов Барановська, жителька Ревного, з родини репресованих.

"У мене було пекло – скрізь вода. Город затопило, підвал теж, у хаті під підлогою утворився грибок. Велике спасибі просвітеру Іванові Хімейчуку, який організував безоплатну видачу потерпілим односельчанам води та по мішку картоплі. Прийшла якась жіночка з Кіцманя в туфельках, не дивилася, які збитки в кожного, а записувала все зі слів людей. То яка це комісія? Дехто з людей взагалі не веснував, а казав, що город закладений", - розповідає Марія Андрюшкіна, пенсіонерка.

"Вода робила з парканів гармошки, бо несла колоди. Зі свого городу я вивіз 99 КамАЗів і 123 КрАЗи намулу, втратив багато побутової й малої сільськогосподарської техніки. Хто це мені відшкодує? Сільський голова казав, що списки подав в обладміністрацію, але результатів чомусь досі немає", - резюмує Ілля Савчук, чорнобилець.

Нагадаємо, під час повені було затоплено 80% території обох сіл - Стрілецький Кут і Ревне, що на Кіцманщині.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що ДТП космічних масштабів: на нашу галактику летить сусідня, вже "фарами засліплює"

Також портал «Знай.uа» писав, що Український телеведучий Костянтин Грубич розповів, як вся родина заразилась Covid-19: "Торкнеться кожного"

Також портал «Знай.uа» писав, що Ляшко озвучив українцям "чорний сценарій" у розпал карантину: "Можуть померти ще багато тисяч"