Початок другого місяця осені ознаменувався доброю справою: чернівецькі депутати «злили» кров, щоб допомогти врятувати чиєсь життя. Відтак, банк Чернівецького обласного центру переливання крові поповнився на один літр і 350 мілілітрів таких груп крові, як І негативна, ІІ позитивна і ІІІ негативна.

Згуртував своїх колег навколо цієї хорошої ідеї депутат Чернівецької міської ради Віталій Михайлішин. Розповів Погляд.

Він зазначив, що він добре знайомий із роботою Центру – адже сам регулярно здає тут кров. Також свого часу допоміг Центру вирішити проблему з придбанням донорських крісел. Знає він і основну проблему Центру - недостатньо донорів. Зараз за рік у Центрі робиться приблизно 5 тисяч трансфузій.

Він додав, що раніше у суспільстві до донорів ставилися із повагою. Зараз ставлення інше – ось і падає число охочих ставати донором.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

"Тому потрібна комплексна програма з підвищення авторитету донорів. Це має бути зроблено на рівні програми міської влади. Буду ініціювати, щоб міськрада розробила таку програму заохочення донорів", - сказав депутат.

Завідувачка відділу комплектації донорських кадрів Чернівецького обласного центру служби крові Олена Макаренко подякувала депутату за підтримку донорів у Чернівцях. І зазначила, що у місті є три людини, які більше 100 разів здавали кров – таким людям надають звання «Заслуженого донора». Це звання надає президент України, до нього з цього приводу звертались, але офіс президента ніяк не відреагував на це звернення.

"Значить треба, щоб до президента звернулась вся міська рада. Бо наявність таких людей у місті – це наша гордість, і ми будемо вимагати, щоб їм надали звання, якого вони давно заслужили",- відповів їй Михайлішин.

Ідею депутата Чернівецької міської ради підхопили й інші.

"Віталій Михайлішин кинув клич, що необхідна ІІ група крові і ми відгукнулися. Також по можливості будемо долучати і наших колег. Щоб в цей важкий час, коли COVID-19, коли люди не йдуть здавати кров, ми в повному обсязі задовольнили потреби центру переливання крові. Гадаю, до цього треба свідомо ставитися і розуміти, що в даний час здорові молоді люди повинні допомагати, чим можуть. Хтось воює на Сході, а хтось може тут допомогти людині врятувати життя", - розповів депутат міської ради Анатолій Чесанов.

Під час візиту депутатів до центру переливання крові зайшла розмова про кров людей, які перехворіли на COVID-19.

"Кров таких донорів має антитіла проти цього вірусу. І якщо кров цієї людини перелити тій, яка ще не хворіла, то вона і надалі не буде хворіти, бо у неї вже будуть присутні в крові ці антитіла. Антитіла деякий час циркулюють в організмі, але, на жаль, вони не назавжди", - зауважила Олена Макаренко.

Медик каже, що до їхнього центру поки що не надходили офіційні запити на кров донорів, які перехворіли COVID-19. Але якщо буде така потреба, то зможуть і її надати - адже серед донорів є 10% тих, які точно перехворіли COVID-19 і вже одужали.

"Вже вдруге здаю кров. Це добра справа, чому б і ні? Можливо, це справді комусь допоможе врятувати життя. І ще сьогодні дізнався, що в мене досить рідкісна кров, ІІІ негативна. До того ж, це вже собі в голові склав, що вона ще й має антитіла до COVID-19, то, можливо, когось і врятує від цього вірусу. Тому я думаю, що комусь пощастить", - розповідає депутат міської ради Андрій Брязкало, щораніше у легкій формі перехворів на COVID-19.

Віталій Михайлішин закликав городян до здачі крові.

"Завжди радий здати кров, готовий допомогти, якщо в цьому є потреба. Я регулярно здаю тут кров. Мені телефонують, коли необхідна перша негативна група крові. Також мені б дуже хотілося, щоб більше чернівчан долучилися до такої ініціативи. Тому що це дуже важливо і може врятувати чиєсь життя", - закликав депутат.

Нагадаємо, в Україні за добу 4 633 нових хворих коронавірусом, 68 померло.

Раніше портал Знай.ua писав, що українцям пояснили, що можна вимагати з діагнозом COVID-19: "Це безкоштовно"

Також портал Знай.ua писав, що хворому китайським вірусом українцю довелося викинути шалені суми за лікування: "За два дні 25 тисяч"