Буковинські береги Дністра вражають рідкісними знахідками. Археологи вважають територію Середнього Подністров’я одним із найбільш відомих регіонів для дослідження минулого людства, зокрема епохи палеоліту.

Одне з найцікавіших місць - у селі Непоротове на Сокирянщині, де знайшли поселення первісних людей, віком 150 тисяч років, пише molbuk.ua.

"Місце для їхнього проживання було дуже комфортним: вода, сировина (кремінь) та плато, на якому паслися дикі тварини. Найбільш вагомим та цікавим результатом наших досліджень стало відкриття найнижчого культурного шару. З погляду пересічної людини, можливо, ці матеріали нікого би і не зацікавили: камінці та й камінці… Але вік цих камінців – власне, час коли людина перетворила той природний камінець на артефакт, – сягає близько 150 тисяч років. Отже, саме 150 тисяч років тому тут вперше поселилася давня людина", - розповідає Лариса Кулаковська, кандидатка історичних наук, завідувачка відділом "Археологічний музей" Інституту археології НАНУ.

Серед знайдених артефактів – знаряддя праці (скребла, гостроконечники) та дрібні уламки від обробки каменю і загострення країв знарядь. Їх виготовляли з кременю та використовували як зброю для полювання, інструменти для розрізання м’яса, чищення шкір, роботи з деревом. Знайшли також і залишки вогнищ, кісткове та деревне вугілля.

За даними досліджень, клімат на той час був прохолодним, а кістки, знайдені під час досліджень належать бізону, мамонту та північному оленю.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

"До речі, кістки та інші знахідки лежать на березі і в районі села Ломачинці", – каже Лариса.

Науковці вважають, що знахідки в Непоротовому дають підстави вважати цю стоянку найдавнішою на території Середнього Подністров’я, хоча про матеріальну цінність артефактів не йдеться.

"Звичайно, це не вироби з дорогоцінних металів чи майстерно зроблені керамічні посудини, чи обладунок коня. Але 150 тисяч років! Це – вік! Археологічні артефакти, особливо доби палеоліту, досить часто важко оцінити. Вони є нашим безцінним скарбом", - додає Лариса Кулаковська.

Нагадаємо, що в Україні вперше показали світу знайдене скіфське золото: унікальні артефакти збереглись майже ідеально.

Як повідомляв портал Знай.uа, український замок відкрив археологам сім таємних кімнат - легендарне підземелля, про яке ніхто не підозрював.

Також портал Знай.uа писав про малюнки на полях: вчені знайшли 37-метрового кота, створеного задовго до появи Ісуса Христа.