На Буковині 200 лебедів-шипунів опинилися у небезпеці: водойма, де птахи зимують кожного року, почала замерзати. Мова йде про Чорторийські озера: через паводок вони обміліли та почали замерзати.

Раніше ж водойма не замерзала навіть у люті холоди, бо тут били теплі джерела, повідомляє ТСН. Тепер же і на них вплинула повінь.

"Якщо брати Карпатський регіон України, то це найбільше місце зимівлі лебедя-шипуна. Потрібно, щоб не замерзала вода, якщо немає відкритої води і відповідно немає їжі, лебеді там за жодних обставин не можуть зимувати", - каже ауковець Ігор Скільський.

Місцеві намагалися власними силами розчистити озеро, проте це не допомогло, пояснив голова Брусницької ОТГ Василь Шемчук. Щоб лебеді змогли безпечно тут провести зиму, потрібні масштабні роботи, і на це просто немає коштів.

"Треба підходити до цього кардинально, поглиблювати дно до 1,5 метра, щоб вийти на рівень річки Черемош. Пишемо звернення в управління екології Чернівецької ОДА, щоб виділили кошти", - каже голова ОТГ.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Обласні чиновники пообіцяли виділити 300 тисяч гривень на поглиблення озер. Проте роботи можна розпочати лише навесні, щоб не злякати птахів, каже заступник керівника управління екології Чернівецької ОДА Андрій Савчук. "Ми виділимо ці гроші. Я думаю, що спадуть морози, птахи зможуть перелетіти на інші водойми, тоді зможемо розпочати проведення цих робіт".

Тим часом мандрівник з Прикарпаття Мирон Мірецький пересувався по гірському масиву Горгани, де зустрів двох рисей фото яких опублікував на своїй сторінці в соцмережі Facebook. Сфотографувати тварин чоловік зміг 3 січня, проте точну локацію він не вказав, щоб на їх слід не змогли вийти браконьєри.

Також портал Знай писав, що набережну Ужгорода облюбували білосніжні красені - в теплі краї не заманиш. Чотири Лебеді оселилися цього року в річці Уж. Гуляючи по головній набережній міста можна спуститися до річки і побачити впритул білих птахів.