В Україні почали стрімко розповсюджуватись спалахи гострих кишкових інфекцій. Випадки зафіксовані вже в трьох областях країни. Про це повідомили у прес-службі Міністерства охорони здоров'я.

Діти у лікарні / фото: Freepik
Діти у лікарні / фото: Freepik

Зокрема, спалахи інфекцій виявлені в Запорізькій, Івано-Франківській та Львівській областях. Загалом виявлено 70 інфікованих, з яких 19 - діти. Усі вони отримали необхідну медичну допомогу й перебувають під наглядом лікарів у стаціонарах.

Як зазначили у відомстві, кількість випадків гострих кишкових інфекцій у літній період зростає прогнозовано, тож медики нагадують про профілактичні заходи та перші симптоми, за яких слід негайно звертатися до лікаря.

"Зокрема, не варто забувати про профілактику - дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки й продукти; не вживати їжу, яка зберігалась із порушенням умов; ретельно мити овочі та фрукти чистою водою перед приготуванням; не нехтувати тривалістю термічної обробки м’ясних і рибних продуктів тощо", - наголосили в МОЗ.

Популярні новини зараз
Не тільки дронами, а й ракетами: рф може збільшити кількість масованих атак на Україну Заброньованим почали розсилати повістки: кого чекає "автоматична" мобілізація Пенсіонерам виплатять щомісячну компенсацію: у кого збільшаться виплати Пенсія або зарплата: хто з пенсіонерів має зробити такий вибір
Показати ще

У міністерстві підкреслили, що кишкові інфекції передаються через заражену їжу або воду. Також заразитися можна під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки або предмети побуту.

"Симптоми гострих кишкових інфекцій, за яких слід терміново звернутися до лікаря: сухість у роті та горлі; підвищена температура тіла, що супроводжується діареєю й блювотою; спазми в животі; мізерне сечовипускання або його відсутність", - ідеться в повідомленні.

Як правильно мити фрукти та овочі. Фото: скрін youtube
Як правильно мити фрукти та овочі. Фото: скрін youtube

Також фахівці застерегли, що часто джерелами передачі кишкових інфекцій стають термічно оброблені страви, випічка, молочні продукти та яйця. При цьому збудники кишкових захворювань найчастіше містяться в сирих продуктах тваринного походження - сирому м’ясі, яйцях, непастеризованому молоці, морепродуктах, а також у немитих овочах і фруктах.