У Чернівцях часто можна зустріти сухі, безлисті кущі самшиту. Це говорить про те, що рослина постраждала від самшитової вогнівки - гусені, яка з'явилася у Чернівцях цьогоріч. Її батьківщина - Східна Азія.

Олександр Брязкало, керуючий Трестом зеленого господарства та протизсувних робіт, розповів, що вперше вони зіштовхнулися з гусінню ще у травні. Почали одразу обробляти кущі самшиту інтоксицидами. Використовували навіть прилипачі, щоб речовина не випаровувалася та не змивалася водою відразу.

«Через півтори-дві години вже можна було побачити ефект, що гусінь почала зникати», - каже Олександр Брязкало.

Але наприкінці липня, коли прийшла спека, розпочалося справжнє нашестя гусені. Працівники Тресту зеленого господарства не встигли обробити кущі самшиту у всьому місті, тому є місця, де гусінь встигла їх об'їсти. Також Трест не обробляє самшит на кладовищах, на прибудинкових територіях та у приватних домогосподарствах, де також є ці рослини і може бути самшитова вогнівка.

Популярні новини зараз
Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Ця гусінь відкладає лялечки у ґрунті і вони перезимовують до наступної весни. Чернівчанам, які мають вдома кущі самшиту, теж слід бути уважними.

«Поки що кущі, які постраждали від самшитової гусені, не відновилися. Як тільки підуть дощі, ми почнемо їх підживляти, самшит дуже витривала рослина і ми сподіваємося, що кущі у Чернівцях відновляться. Якщо ні, то замінимо їх на інші», - каже Олександр Брязкало.

Орнітолог Ігор Скільский розповідає, що самшитова вогнівка - це метелик, який поширений у країнах Східної Азії.

«Це не наш вид метелика. Він був завезений, швидше за все, з саджанцями самшиту. Коли щось завозиться з іншої країни: насіння, посадковий матеріал, є карантинна служба, яка повинна перевіряти на наявність, у тому числі комах, які не є з нашої фауни. Оскільки вони не мають тут ворогів і якщо їм підходять кліматичні умови, то вони тут розмножуються у небаченій кількості і створюють багато проблем», - розповів Ігор Скільський.

Самшитова вогнівка в інших містах України з’явилася раніше.

«Зими в нас теплі. Гусінь вийшла з яйця і росте, їсть листя самшиту у нашому випадку. Далі вона виросла, спустилася на павутинній нитці вниз, там лялечка утворилася у ґрунті. Лялечка перезимували, зими у нас теплі, і наступного року метелики вийшли, відклали яйця, з’явилися гусені і все пішло по новій. Її чисельність буде збільшуватися, і збільшуватися. Самшит буде гризти», - пояснює Ігор Скільський.

Знищувати гусінь фізично - це єдиний спосіб боротися з нею.

Ранее портал «Знай.uа» писал о том, что Чернівчан атакують отруйні тварюки, один укус – і в реанімацію

Также портал «Знай.uа» писал, что Львів'янкам катастрофічно бракує чоловіків: тікають до Польщі, злоті - замість кохання

Также портал «Знай.uа» писал, что Батьків не пускатимуть, а хворих дітей примусово ізолюватимуть - як працюватимуть українські школи через пандемію