Андрій Білоус займається танцями та викладає, попри те, що від народження має лише одну нирку.

Уже 15 років чернівчанин Андрій Білоус танцює брейкданс, попри інвалідність. Від народження він має лише одну нирку. Проблеми зі здоров’ям не стали на заваді – він посідав призові місця на українських та європейських фестивалях, а також був учасником кількох талант-шоу, пише ІА АСС.

фото з Instagram

Зараз Андрію 31 рік, він викладає в кількох студіях і проводить до 5 тренувань на день, виховуючи майбутнє покоління бібоїв та вдосконалюючи свої навички.

Своє знайомство з танцями Андрій починав із балету. Балетмейстер студії, де він займався, побачила бібоїв, які танцювали на вулиці. Вона була вражена їхніми вміннями та ентузіазмом, тому надала для них безкоштовно зал, у якому викладала.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

На заняттях Андрій був у захваті, коли бачив, що виробляли хлопці, та почав вчитися в них новому для себе танцю. Таким чином, він опинився у команді, яка називалася «Life Style Crew».

«Спочатку було важко. Це серйозні навантаження, до яких моєму тілу довелося звикати. Після тренувань була слабкість, паморочилося в голові, «гули» ноги. Але це не зупиняло. Я знову і знову йшов на кожне наступне тренування. Бо до нестями був закоханий у цей вуличний стиль та в музику, під яку ми танцювали», – пригадує Андрій.

За два роки танцівник досяг хорошого рівня. Але раптово в нього виникли проблеми зі здоров’ям, Андрія під час тренувань почали мучити сильні болі в спині. Це не зупинило хлопця – він продовжував тренуватися, долаючи біль.

Та згодом біль став нестерпним, хлопцю стало важко не те, що вчити складні елементи й танцювати, але навіть просто ходити. З’ясувалося, в нього не зрослися два хребці у нижньому відділі хребта. Про подальші тренування не могло бути і мови. У лікарів щодо можливості повернення до активних занять брейкдансом були невтішні прогнози.

«Для мене це було шоком. Коли в мене почалися перші успіхи, на справі, якій повністю віддавався два роки, потрібно було поставити хрест. Я не міг просто залишити тренування, хоча біль не давав змоги займатися. Тому просто приходив, слухав музику і дивився, як танцюють мої друзі», – пригадує Андрій.

Друзі підтримували, телефонували та брали з собою на тренування, переконуючи, що травма не вічна, рано чи пізно він повинен буде повернутися до занять.

Лікування тривало півтора роки. Після такої перерви Андрію мало не заново довелося вчитися танцювати. Приходив у зал, робив вправи для зміцнення спини та відпрацьовував прості елементи…

«Часом хотілося все кинути, думав, що більше ніколи не затанцюю так, як до травми. Елементи, які я з легкістю робив раніше, давалися дуже важко», – згадує Андрій.

Проте, після року важких тренувань, рецидивів травми та ускладнень стану здоров’я Андрій відновився та знову був у строю. Разом із командою він знову почав танцювати на всеукраїнських батлах та комерційних виступах.

Андрій Білоус двічі перемагав на фестивалях в Австрії, був другим на батлах в Угорщині, Туреччині та Боснії і Герцеговині, а також посів третє місце у Молдові. Крім того, він був учасником талант-шоу в Україні та Румунії.

Наразі Андрій не так активно виступає. Він зосередився на викладанні та передає свої вміння наступним поколінням, які мріють танцювати брейкданс.

«Коли я починав танцювати, в місті фактично були лише дві команди бібоїв, які прагнули вчитися новому та розвивати свої навички в брейкінгу. Учні в нас якщо і з’являлися, то це були такі ж як ми хлопці або дівчата, які самотужки, без дозволу батьків, бажали чомусь навчитися», – пригадує Андрій.

Андрій Білоус щодня проводить по 5 занять і також тренується сам. Витримувати такий ритм життя йому дозволяє… звичка.

«Жодних особливих секретів у підтриманні фізичної форми чи харчуванні не маю. Їсти стараюся побільше, бо витрачаю багато енергії. Намагався якось навіть набрати вагу, проте з такими навантаженнями цього не вдається зробити», – каже Андрій Білоус.

Проблеми зі здоров’ям, через які Андрій має інвалідність, не стали на заваді здійснення його мрії. Він на високому рівні танцює брейкданс та перемагав на європейських фестивалях.

«Віддавши 15 років життя цьому, я не уявляю себе в чомусь іншому, окрім як у брейкінгу. У світі знаю чимало прикладів, коли легендарні танцівники продовжують танцювати, судять змагання у всьому світі, дають майстер-класи та викладають і в 50, і навіть в 60 років. Моя мрія – залишатися в цій справі настільки довго, наскільки мені дозволятиме здоров’я», – каже Андрій Білоус.

Нагадаємо, що візочник врятував потопаючого на тому самому місці, де сам ледь не загинув і отримав інвалідність

Портал Знай.uа писав, киянин без ніг просить допомоги в метро, всі проходять повз: "Кладу плитку"

Як писав портал Знай.uа, тернопільський школяр створює програми для людей з інвалідністю - готується переплюнути Маска