Спалах африканської чуми зафіксували у Кіцманському районі Чернівецької області.

Про це йдеться в повідомленні Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Так, відомо, що випадки зараження чумою зафіксували між селами Шипинці та Лужани на території колишнього військово-вертолітного аеродрому. Хвороба вражає домашню худобу, точніше, свиней. З підозрою на захворювання на Буковині вже 17 тварин.

Фахівці роблять все, щоб локалізувати захворювання і не допустити його поширення. Господарствам, які займаються розведенням худоби, рекомендують уникати зв'язків з територією, де виявили чуму.

11 листопада на засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кіцманські РДА вирішували питання про накладення карантину на територію колишнього віськово-вертолітного майданчика, що знаходиться за межами населених пунктів неподалік Лужан і Шипинець.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Так 9 листопада місцеві жителі на території поблизу Лужанського аеродрому в зарослях знайшли трупи дорослих свиней та повідомили про знахідку в сільраду і в Держпродспоживслужбу. Усього було виявлено 17 трупів свиней чорної масті породи Мангалиця.

На Буковині виявили трупи свиней, які заражені африканською чумою
На Буковині виявили трупи свиней, які заражені африканською чумою

Спеціалісти відібрали проби та відправили на аналіз в регіональну лабораторію, що в Івано-Франківську.

У вівторок свиней, обробивши хлорним вапном, закопали у глибокій ямі, після чого продезінфікували місце, де було виявлено трупи і техніку.

А у середу лабораторно була підтверджена наявність збудника африканської чуми свиней.

Наразі невідомо, хто і з якого населеного пункту викинув трупи інфікованих свиней, до ветеринарів району не було звернень з приводу захворюваності та загибелі свиней від АЧС.

Рішенням комісії територію Шипинець, Лужан і Мамаївців оголошено зоною спостереження. Групи у складі поліції, ветслужби та місцевої влади будуть проводити подворові обхід для обліку поголів’я свиней та їх клінічного огляду.

На стихійних ринках заборонено продавати живих свиней, вирішено посилити контроль за реалізацією продуктів тваринного походження без супровідних ветеринарних документів.

Будуть проводитись щоденні обстеження мисливських угідь. При виявленні трупів диких тварин, буде негайно сповіщене Кіцманське райуправління ГУ Держпродспоживслужби.

На інфіковану територію колишнього віськово-вертолітного майданчика накладено карантин на 40 днів.

Раніше портал Знай.uа писав про навалу диких кабанів: ікласті тварюки розгулюють серед людей, у небезпеці діти та дорослі.

Також портал Знай.uа писав, що на Буковині розводять диво-корів - красуні, дають по три відра молока.

Також портал Знай.uа писав, що кіт замінив покинутому малюкові матір, у медсестер сльози рiкою: "Дивись, він смокче йому хвоста"