На обліку у відділенні кардіоонкогематології обласної дитячої лікарні перебувають 175 дітей віком від року до 18-ти.

Тисячі буковинських дітей з гострою лейкемією та злоякісними пухлинами завдячують одужанням завідувачу відділення кардіоонкогематології обласної дитячої лікарні, що на вулиці Руській обласного центру, Михайлові Гнатюку. На жаль, нерідко медики бувають безсилими врятувати малятко, очі якого благають врятувати йому життя. «В таких випадках ми помираємо з кожною дитиною», – гірко зізнається пан Михайло.

Напередодні відзначення Міжнародного дня дітей, хворих на рак, кореспондент Погляд зустрівся з Михайлом Гнатюком.

- Скільки реєструєте щороку вперше онкологічно хворих дітей? І скільки є їх зараз на Буковині?

– На жаль, у краї збільшилися випадки гострої лейкемії та пухлин головного мозку. Зараз у нас на обліку перебувають 175 дітей віком від року до 18-ти. Торік вперше виявлено онкологічне чи онкогематологічне захворювання у 32 маленьких буковинців, за півтора місяця нинішнього року – шестеро.

– Як Буковина виглядає на загальнодержавному фоні з дитячої онкології?

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

– На Буковині приблизно однакова кількість хворих на 100 тисяч населення. Єдине – міняється нозологія. Якщо 2018-го із 36 пацієнтів - 14 були з пухлинами головного мозку, то торік їх зареєстрували менше, нинішнього ж року – тільки один рецидив. Маємо практично однакові цифри виживання дітей після лікування. Якщо хочете знати, то статистика захворювань й одужань у нас майже не відрізняється від закордонних.

– Чи правильно розумію, що діти найчастіше хворіють на рак головного мозку?

– На першому місці все-таки – лейкемія, а головного мозку – на другому. Проте за останні 7-8 років випадків таких пухлин зросло. Якщо раніше, приміром, виявляли по 1-2 випадки у рік, то зараз – 14-16.

– З чим це пов’язано? Можете обґрунтувати причину?

– Причин надзвичайно багато. Чимало захворювань виникають з мутаціями. Медики виявляють онкозахворювання, коли уражений не один, а відразу кілька органів. Приходять діти, котрі хворіють, наприклад, на лімфому і при цьому мають ще й пухлини нирок чи печінки. Останнім часом до нас потрапляють діти із тромбоцитопенічними пурпурами, яких раніше було не так багато. Такі пацієнти майже не піддаються лікуванню.

– Ми складаємося з того, що споживаємо. А їмо ми нині невідомо що.

– Згадаймо про закриття санітарно-епідеміологічної служби, фахівці якої перевіряли продукти у магазинах і на ринках, санітарний стан їдалень, ресторанів, лікарень… Зараз же практично не перевіряють походження і якість продуктів, що прибувають до нас через митницю. Тому не відаємо, що їмо.

– Дійшло до того, що фруктові дерева садять на присадибних ділянках і кроплять їх по 20 разів за літо. Хіба це не впливає на здоров’я дітей?

– Звісно, впливає. Перші, хто страждає від кроплення, це діти. Останнім часом з’явилися такі форми пухлин, які у дитячому віці не таплялися. Зараз у нас на лікуванні є четверо дітей, пухлини в яких спостерігалися тільки у дорослому віці. Найгірше те, що потрапляюють у відділення малюки вже у занедбаному стані. У нас практично немає хворих із 1-2 стадією раку. В основному – 3-4.

– Чи є у райлікарнях кваліфіковані лікарі, щоб визначити недугу?

– Аби виявити пухлину на ранньому етапі, необхідно, насамперед, щоб батьки стежили за дітьми. Не може бути такого, щоб у 12-річної дитини мати нащупала пухлину нирки, які трапляються у малюків до 2 років. Це неприродно, щоб до нас потрапляли восьмимісячні діти з гемоглобіном 57-64, коли норма становить 130-140.

– Зараз чимало батьків на закордонних заробітках. Піклування про дітей переклали на бабусь, які не здатні контролювати стан здоров’я дітей.

– Це ще одна проблема. Батьки залишають своїх дітей на бабусь, сусідів – їдуть за кордон на заробітки. Щоб заробити гроші і… купити дитині гаджет, який дуже шкодить здоров’ю дитини.

– Який відсоток дітей вам вдається виліковувати?

– Усіх дітей, як вже говорив, вилікувати неможливо. Є форми хвороб, які не лікують у жодній країні світу. Однак за окремими категоріями хвороб у нас виживають 82-83 відсотки хворих, лімфоми – 94-96, лімфоревматозу – майже на 100 відсотків. Гірша статистика з остеосаркомами – там іде 50х50.

Лікування дороге, а ваше відділення недостатньо фінансують. На допомогу приходять доброчинці. Розкажіть про співпрацю.

У нас у відділенні вистачає медикаментів, є необхідна апаратура. Дещо нам дійсно потрібно. Та ми пишемо листи, вигравали двічі транші, закуповували апаратуру, обладнання. Але є Благодійний фонд «Подаруй дитині життя», який очолює Франц Федорович, який допоміг понад 250 хворим за 15 років. І не тільки медикаментами. Допомагає столичний фонд «Промінь віри», співачки Віра Брежнєва, Тіна Кароль, наш земляк Василь Ілащук, філантроп Сергій Качмарський.

Нагадаємо, що у Києві спалах небезпечної хвороби, і це не коронавірус

Як повідомляв портал Знай.uа, Кернес піде на вибори, незважаючи на хворобу: "Все в силі"

Також портал Знай.uа писав, що Губернатор Тернопільщини Труш переміг коронавірус