Сім'я з Чернівців живе по своїм правилам. Антонові Скрипкару 38 років, його дружині Катерині — 32 роки. У молодого подружжя було двоє дітей: 12-річна донька Мая і 9-річний син Єлисей. Під час карантину пара стала батьками втретє.

22 квітня Катерина народила сина Ноеля в домашніх умовах. Батьки свідомо пішли на цю вагітність, ретельно до неї готувалися і вирішили, що в пологовий будинок вони не підуть. Катерина не ставала на облік до лікарні і не здавала жодних аналізів. Всі члени цієї родини дотримуються сироїдіння та фрукторіанства, а також не вживають м’яса та молочних продуктів.

Про свої нові харчові звички, пологи вдома та те, чому не віддають дітей до школи, подружжя розповіло «Шпальті».

Двох своїх старших дітей жінка народжувала у пологовому. Але її не влаштовують ставлення медиків. Вдома вона не використовувала знеболювальні, народила за три години і прекрасно себе почуває разом з синочком.

"Це було виважене рішення, обдумане і до дрібниць заплановане. У мене взагалі нелюбов до медичних закладів. У наших лікарнях хочеться хворіти, а не народжувати.

Популярні новини зараз
Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Другу дитину ми народжували у того ж лікаря, але досвід був дуже важкий. Пологи тривали 12 годин, у мене була жахлива кровотеча і розрив матки, а ще в процесі пологів у палату заходили 14 студентів і дивилися мені між ноги. Це такий стрес. Після тих пологів нам натякнули, що більше дітей мені «не світить». Пологи дійсно були дуже важкі, і я зрозуміла, що більше через таке проходити не збираюся", - розповідає Катерина.

Родина каже, що коли захотіли завести ще одну дитину, то багато чого переусвідомили, змінилися погляди на харчування і стиль життя.

Вони вирішили не проходити УЗД, бо це опромінення і шкідливо, тому навіть не знали стать майбутньої дитини. Також Катерина не здавала аналізів, не стояла на обліку.

"Я була на 38 тижні і відчувала, що ми вже скоро зустрінемося. І дійсно, вночі у мене відійшли води. Я розбудила чоловіка і старших дітей, щоб вони прибрали в квартирі.

На потуги я зайшла у ванну і сама зловила головку дитини. Дитина не кричала, як навіжена, як це часто буває у пологових. А подала голос і показала, що вона з нами. Потім син цілий день був із пуповиною, поки вона не відпульсувала.

Оскільки маю з чим порівняти, можу впевнено сказати, що екстрим – це народжувати в лікарні, а не вдома", - говорить Катерина.

Рідні молодої родини не знали про їхні плани народжувати вдома. Батько Катерини працює лікарем-анестезіологом і він звичайно не був у захваті від вибору доньки. Проте родині довелося змиритися з стилем життя подружжя.

Розповіло подружжя також про освіту своїх дітей.

"Мая провчилася в спеціалізованій школі з вивченням єврейського етнокультурного компонента два-три роки, потім ми перевели її у приватну. Єлисея взагалі не віддавали до школи. Ми розчарувалися не лише в медичній, а й в освітній системі. Ми бачили, як дитині подають уже застарілу інформацію, яка неактуальна у світі зараз.

Закон тобі дозволяє альтернативне навчання, і навчання у рамках державної програми. Але забрати дитину зі школи не так просто. Довелося довго ходити по державних органах і доводити свою правду", - каже Антон.

Зараз діти навчаються дома самі. Батьки вирішили, що вони не будь ходити до школи, а будуть займатися самостійно.

"Ми їм склали програму, зробили акцент на тих предметах, які їм знадобляться в житті. Це іноземні мови, каліграфія і читання. А щодо майбутнього і вищої освіти, навіть не знаю, чи нам це потрібно буде. Якщо що, закон дозволяє атестуватися під час вступу. А загалом є безліч професій, які не потребують «папірчика». Я же 20 років стрижу людей, це основне моє ремесло і творчість. Катерина шила одяг, теж досить успішно і без повної спеціальної освіти.

У нас безліч знайомих, які закінчили юридичний чи економічний, а зараз клеять нігті", - говорить Антон.

Реєстрація народженого сина також перетворилась на суттеві труднощі.

"Ми зараз у процесі реєстрації Ноеля. Це не дуже просто, якщо були домашні пологи і якщо ти живеш у такій бюрократичній державі.

Ми приїхали в пологовий із плацентою, з дитиною та повними грудьми молока. А нам кажуть, що ми вкрали дитину. Нам сказали, що ми мали приїхати до них народжувати або ж, якщо це відбулося вдома, через дві години після пологів треба було прийти до них. Ця бюрократія мене так дістала, що навіть задумувався над тим, щоб не реєструвати дитину взагалі.

Всім, хейтерам можу сказати, що ми не так проти системи, як проти того, що не можемо скористатися своїми правами. Ви робіть, як хочете, ми нікому не нав’язуємо свою думку", - говорить Антон.

Родина планує четверту дитину і теж у домашніх умовах. Спробують, можливо, інший метод пологів. Життя покаже. Можливо, після четвертої дитина подружжя захоче мати ще більше дітей.

Нагадаємо, під Дніпром багатодітна сім'я виховує сімох малюків: "Одним не впоратися"

Як повідомляв портал Знай.uа, у Дніпрі мати-одиначка виховує 8 малюків: "І одягнути, і взути..."

Також портал Знай.uа писав, що пенсіонерка зважилася народити в 65: як живе найстаріша мама через 10 років