Щодня на чернівецьких базарах десятки відвідувачів та підприємців наражають себе та інших на небезпеку, ігноруючи карантинні правила. Зокрема, мова йде про маски.

"У нас 10 тисяч підприємців, а контролерів тільки 60. Ми щодня перевіряємо, нагадуємо, переконуємо. Гучномовець не вимикається, але люди вчиняють, як їм хочеться. Тому наші працівники, фахівці з управління Держпроспоживслужби та поліція проводять спільні рейди і більш доступно пояснюють. Більше порушників серед відвідувачів. Підприємці намагаються ретельніше дотримуватись усіх норм. Але поки що найбільш дієвий спосіб впливу – штрафувати. А як інакше донести інформацію?.. Та як тільки ми відвертаємось, часто люди знов беруться за своє – і знімають маски", - жаліється директор МКП "Калинівський ринок" Ігор Маслянчук, передає ІА АСС.

Починаючи з травня, на Калинівському ринку склали 15 протоколів про порушення карантинних обмежень. Загальна сума штрафів склала майже 6,5 тисяч гривень.

Ситуацію з байдужим ставленням чернівчан до небезпеки прокоментувала і Наталя Проданик, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Чернівецького міського управління Держпродспоживслужби області.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Ми буваємо на Калинівському ринку мінімум раз на тиждень. Останній раз відвідували базар у суботу. Оштрафували трьох суб’єктів господарювання. Якраз було порушення маскового режиму. За 9 місяців вже всі мали б усвідомити, що ігнорування карантинних обмежень збільшує статистику захворюваності. Здебільшого обмежуємось рекомендацією чи пропозицією. А от із злісними порушниками розмова закінчується штрафом. Це суми від 17 до 425 грн. Ми пишемо протокол, а головна санітарна лікарка міста визначає розмір стягнення. Зазвичай це максимальні 425 грн. Одні сприймають це як належне, інші – сваряться. Пояснюють, що забули вдягнути, просять вибачення, надалі будуть уважніші. Бо ж якщо у людини є маска, але приспущена, то штрафувати ми не можемо, лише рекомендуємо прикрити ніс та рот", - розвовідає Наталія.

Тим часом новоспечений мер Чернівців Роман Клічук збирається переговорити з урядом з приводу карантину та сподівається, що йому не доведеться бойкотувати, як це роблять очільники інших міст.

Раніше Роман Клічук заявляв, що планує відмовитися від зарплатні. Окрім посади мера, Клічук володіє мережею магазинів та кількома ресторанами у Чернівцях. Він зазначив, що вважає за потрібне відмовитися від мерської зарплатні, яку йому нараховує держава, та переправляти кошти на благодійність.