З 10 листопада цього року для українців, які планують подорож до країн Шенгенської зони, набудуть чинності нові правила перетину кордону. Європейський Союз запускає автоматизовану систему реєстрації в'їзду та виїзду (EES), яка змінить звичний порядок контролю на кордонах.

Основна зміна стосується штампів у паспортах – тепер їх замінить цифровий контроль. Під час кожного перетину кордону ЄС громадянам третіх країн, зокрема й України, більше не потрібно буде очікувати на штампування паспорту прикордонником. Замість цього, на всіх зовнішніх кордонах Євросоюзу встановлять спеціальні термінали самообслуговування. Ви просто скануєте свій паспорт, а система автоматично реєструє ваш в’їзд або виїзд.

Закордонний паспорт, Гордон
Закордонний паспорт, Гордон

Запуск цієї системи був запланований ще на 2022 рік, але через технічні проблеми його відкладали декілька разів. І ось, нарешті, нова система готова до роботи. Єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоханссон під час свого візиту до агентства eu-LISA, яке відповідальне за IT-інфраструктуру EES, зазначила, що цей момент нарешті настав.

EES покликана підвищити безпеку кордонів та допомогти у боротьбі з нелегальною міграцією. За допомогою біометричних даних, таких як відбитки пальців і фото, система дозволить уникнути підробок документів та ефективніше відстежувати, чи не перевищують мандрівники дозволені терміни перебування в Шенгенській зоні.

Популярні новини зараз
Українців обвішують навіть під під'їздом: три "базарні" методи обману Пенсії можуть поменшати: люди недоотримують тисячі гривень Статус "дитини війни" та 15 тисяч на місяць: що потрібно робити Це незаконно: чого не можуть робити ТЦК під час перевірки
Показати ще

Для тих, хто має дозвіл на проживання в одній з країн ЄС або довгострокові візи, нічого не зміниться – для них система штампування паспортів залишається без змін. А от тим, хто часто подорожує до країн ЄС, варто підготуватися до нововведень.

Хоча запуск системи EES відбувається вже цього року, для більшості мандрівників це стане позитивним кроком. Автоматизація процесу допоможе зменшити час проходження прикордонного контролю і підвищити загальний рівень безпеки у Шенгенській зоні.

Нагадаємо, Без грошей на чужині: чому ПриватБанк блокує рахунки біженців

Раніше ми розповідали, що Біженцям у Польщі загрожують штрафи за дітей: зобов’яжуть кожну родину

Також, Нідерланди скоротили виплати українським біженцям: хто може втратити щомісячну допомогу