Через зміни багато хто позбудеться соціальних виплат та субсидій. Кому припинять виплачувати допомогу, пояснила заступниця начальника департаменту соціального захисту Чернівецької міської ради Валентина Гаєвська.

З 22 липня Кабмін прийняв постанову, яка змінює призначення виплати державної соціальної допомоги.

По-іншому будуть призначати виплати і субсидії, і допомоги малозабезпеченим. Їх будуть розраховувати відповідно до сукупного доходу сім’ї (тобто дохід за останні шість місяців). Раніше для призначення допомог враховували сукупний прожитковий мінімум.

"При виплаті субсидій буде враховуватится не прожитковий мінімум, як це було раніше. Основним критерієм тепер при нарахуванні субсидії буде розмір мінімальної зарплати, яка наразі становить 4723 гривні. Ця норма суттєво зменшить розмір виплат субсидій. Наприклад, якщо безробітним або ФОПам під час призначенні субсидії відштовхувалися від прожиткового мінімуму, то тепер – від мінімальної заробітної плати. Зокрема для ФОПів першої групи при призначенні субсидії брали прожитковий мінімум, який становив до 2 тисяч гривень, тепер мінімальну зарплату (4723 грн)", - каже Валентина Гаєвська.

Зміни при призначенні субсидій не стосуються пенсіонерів. Пенсіонерам субсидії будуть призначати за звичною схемою, не враховуючи мінімальної зарплати.

Зміни очікують також на виплати одиноким матерям та допомоги малозабезпеченим сім’ям. Їх через запровадження змін отримуватимуть менше людей.

З 1 липня для виплат державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям та допомоги на дітей одиноким матерям особам потрібно подавати, крім нових документів, декларації про доходи та майновий стан.

"Не будуть мати право на допомогу особи, якщо у них є два житлові приміщення, наприклад, квартира та будинок, або якщо є більше, ніж один автомобіль, менше 15 років. Також допомогу не призначать, якщо особи, які входять до складу сім'ї, протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням допомоги на дітей одиноким матерям, здійснили купівлю на суму, що перевищує 50 тисяч гривень", – пояснює Валентина Гаєвська.

Крім того, субсидії і пільги будуть враховуватися у сукупний дохід. Раніше їх не брали в розрахунок до середньомісячного доходу. Це автоматично збільшить дохід і зменшить розмір самої допомоги.

Не отримають допомоги ті, у кого є безробітні і не зареєстровані у центрі зайнятості.

"Якщо є працездатна особа, тобто особа, яка досягла 18 років, і вона не вчиться, не працює і не зареєстрована у центрі зайнятості, допомогу виплачувати не будуть. Виняток становить, якщо особа доглядає за дитиною трирічного віку, за інвалідом І групи або за особою, яка досягла 80-річного віку", – каже Валентина Петрівна.

Втрачають право на отримання допомоги, якщо у складі сім’ї особа працездатного віку за період враховування доходів перетинала кордон і перебувала за кордоном понад 60 днів.

"Якщо про це не буде повідомлено в органи соцзахисту, а ми це побачимо під час перевірки, надання допомоги буде припинено, і доведеться повертати кошти, бо це незаконне призначення допомоги", – попереджає Валентина Гаєвська.

Раніше портал «Знай.uа» писав про те, що Ціни європейські, а зарплати українські - як відрізняється вартість на найголовніше у нас і за кордоном

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

Також портал «Знай.uа» писав, що У ПФУ назвали розмір середньої зарплати українців — це сущі копійки, про моря можна і не мріяти

Також портал «Знай.uа» писав, що Одиноким харківським матусям розповіли, коли чекати допомоги за літо - "так вийшло..."