Печеня, супи, запіканки, м'ясо і каші, приготовані в горщиках, надзвичайно смачні і дають дивовижне відчуття затишної старовини, коли наші молоді ще прабабусі готували їжу в печі.

У цих страв безліч переваг. По-перше, вони дуже корисні. Адже в горщику можна готувати без застосування масла, його стінки створюють паровий ефект, блюдо не вариться, а нудиться, що зберігає максимум вітамінів і мікроелементів.

Також вони відкривають необмежений простір для імпровізації. У горщики можна закладати все, що є в холодильнику. А змішувати м'ясо, овочі, крупи і спеції можна різними способами, наскільки вистачить фантазії.

Їжу під час приготування не потрібно перемішувати, і вона майже ніколи не пригорає. Потрібно лише скласти всі інгредієнти в горщик, закрити кришкою і відправити на час в духовку.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

ЧАНАХИ

Чинахи

Грузинська кухня вважається однією з кращих в світі і отримала широку популярність за межами республіки. Хачапурі і сациві, чахохбілі і ткемалі, лобіо і харчо — ці слова звучать по-особливому і відразу викликають апетит.

Чанахи - блюдо грузинської кухні, гідності якого барвисто описав ведучий відомих кулінарних передач Борис Бурда.

"Не питайте мене, Що таке чанахи - суп або друга страва. Сам не знаю. За густотою він знаходиться десь посерединці, як кажан між птахами і звіром, що досить зручно, поки не розвели летючих кішок.

В принципі можна не задаватися цим складним питанням, а просто поставити на стіл такий ось горщик чанахи, з'їсти і подивитися, чи захочеться вам після цього чого-небудь ще. Страва не тільки смачне, але і ситне до межі. Другого і третього після нього вже не попросиш", - каже Борис Бурда.

ІНГРЕДІЄНТИ

  • 700 г баранини
  • 100 г курдючного жиру
  • 400 г баклажанів
  • 300 г солодкого перцю
  • 500 г великих помідорів
  • 250 г дрібних помідорів
  • 400 г ріпчастої цибулі
  • 500 г картоплі
  • 10 г часнику
  • 1 гіркий стручковий перець
  • 150 мл рослинного масла
  • 20 г кінзи
  • 20 г петрушки
  • 20 г зеленої цибулі
  • сіль і перець за смаком

ПРИГОТУВАННЯ

Наріжте продукти: м'ясо - середніми шматочками, цибулю — дрібними кубиками, курдючний жир — маленькими шматочками. Дрібні помідори розріжте на 6 частин, картоплю і баклажани наріжте невеликими шматочками, дрібно нашаткуйте зелень.

Розігрійте сковороду, викладіть на неї курдючний жир і 7-8 хвилин витоплюйте на невеликому вогні. Решта шкварки прибери зі сковороди.

У жир покладіть м'ясо і обсмажуйте 5 хвилин на середньому вогні, після цього додайте ріпчасту цибулю і обсмажуй ще 10 хвилин. Викладіть цибулю і м'ясо зі сковороди.

Нарізані баклажани покладіть в сковороду з жиром, в якому тушкувалося м'ясо, додайте чайну ложку солі і обсмажуйте 5-7 хвилин до золотистої скоринки.

Для приготування соусу подрібніть в блендері великі помідори, часник, 100 г солодкого і один пекучий перець.

Тепер прийшов час укладати всі інгредієнти в горщики. Зверніть увагу, що м'яса і овочів в горщику повинно бути порівну.

Почніть з 2 столових ложок соусу, потім покладіть по 2 чайні ложки кінзи, петрушки і зеленої цибулі, картоплю, м'ясо з цибулею, дрібні помідори, сіль і перець, солодкий перець і баклажани, а зверху — ще 2 ложки соусу.

Для тих, хто готує в горщиках нечасто, нагадуємо, що горщики потрібно ставити в холодну духовку, вони повинні нагріватися разом з нею. Від різкого перепаду температури кераміка може тріснути, чого нам, звичайно, не хотілося б.

Отже, поставте горщики в холодну духовку, включіть її на 180 градусів і запікайте 80-100 хвилин.

Чанахи в горщиках готові.

"Тепер діставайте горщик і ставте на центр столу. Коли все заціпеніють від запаху, великою ложкою покладіть кожному в тарілку так, щоб там було все: і баклажани, і помідори, і баранинка, і прянощі, і найголовніше - дивовижний запах Кавказу", - розповідає, як подавати чанахи на стіл Борис Оскарович Бурда.

Приємного апетиту!

Нагадаємо, для смачного борщу взимку: простий рецепт заправки з капустою.

Як писав портал Знай.ua, соковита відбивна зі свинини з апетитною сирною скоринкою - пальчики оближеш.

Також портал Знай.ua писав, що взимку собі подякуйте: смачний рецепт заправки для солянок і розсольників.