Пропозиція НКРЕКП про уніфікацію тарифів за класами напруги викликала серйозну критику. Президент «Укрметалургпром» Олександр Каленков вважає, що це рішення нелогічне та економічно необґрунтоване. Основна проблема полягає в тому, що одні споживачі фактично будуть платити більше, щоб субсидувати інших, що погано вплине на економіку країни.

Система двох класів напруги, за якою працюють різні групи споживачів, має сенс, оскільки витрати на енергозабезпечення для великих підприємств і дрібніших споживачів відрізняються, про це пише gmk.center Наприклад, великі підприємства мають власну енергетичну інфраструктуру і менші втрати електроенергії.

Вимкнення електроенергії. Фото: скрін youtube
Вимкнення електроенергії. Фото: скрін youtube

Уніфікація тарифів порушує цю різницю і суперечить європейській практиці, де є різні класи споживання. Лише Мальта в ЄС має уніфікований тариф, і європейські директиви радять уникати такого підходу.

Каленков підкреслює, що такі рішення потребують обговорення з промисловими споживачами, щоб оцінити реальні витрати та визначити справедливий тариф. Крім того, уніфікація тарифів є негативним сигналом для інвесторів, оскільки вони зацікавлені в прогнозованості.

Популярні новини зараз
Синоптики прогнозують аномально теплу зиму: сніг і морози будуть короткочасні Субсидії призначатимуть за новими правилами: як зміняться комунальні пільги українців Німеччина запровадила фінансові зміни для українців: доведеться заплатити за безкоштовне У жовтні українці отримають одразу три платіжки за газ: за що доведеться доплачувати
Показати ще

Електроенергія, фото: 112ua.tv
Електроенергія, фото: 112ua.tv

За оцінками GMK Center, уніфікація тарифів може призвести до збільшення витрат для промислових підприємств на 10 млрд грн щороку, а в масштабах всієї економіки – на 26 млрд грн. Раніше НКРЕКП вже відмовилась від цього рішення через критику бізнесу, але питання може бути знову порушено в майбутньому.

Нагадаємо, без проблем поки що лише до листопада: зимові відключення під питанням

Раніше ми писали про те, що стосується кожного: за які проблеми зі світлом українців можуть посадити до в'язниці

Крім того, Знай.ua повідомляв, ситуація зі світлом в Україні: встановлення міні-ТЕС та нові граничні ціни на електроенергію